Åkernäs/Grönås7 träffar

  • Sorterat efter: Senast ändrad   

undefined

Den före detta *fjällägenheten Åkernäs, även känt som Grönås, ligger i övre Juktådalen vid västra stranden av Överstjuktans södra del, cirka 80 km nordväst om Sorsele. Cirka 1 km söder om platsen ligger den omtalade fjällkyrkan, Viktoriakyrkan.

Åkernäs upptogs som nybygge 1848 av samen Lars Månsson, mer känd som “Laisokken”, på platsen för ett höst- och vårviste. På grund av bristande odling drog kronan in tillståndet för lägenheten, men sonen Nils Larsson fick sitta kvar och började bruka den som ett nybygge.

Enligt bestämmelse 1915 om bosättningar ovan odlingsgränsen blev Åkernäs överfört till fjällägenhet. 1918 skrevs ett arrendekontrakt där lägenheten Åkernäs nr 1 uppläts till Lars Månssons sonson Nils Johan Nilsson på 50 års tid.

Nilsson och hans familj bedrev jordbruk med kor, hästar, får och getter och försörjde sig på djurhållning, potatisodling samt jakt och fiske. 1960 lades fjällägenheten ned. Den övertogs av Domänverket och senare av Statens fastighetsverk.

Denna plats bär numera endast på historier om liv och arv, präglad av en tid som nu vilar i tystnad vid Överst-Juktans stilla vatten.

*Markanvändningen i norra Sverige har präglats av samernas renskötarkultur och en omvälvande tid av nybyggen och avvittring under 1800-talet. Inflyttning av nybyggare ökade markanspråken, vilket ledde till etablering av bosättningar ovanför den 1867 fastställda odlingsgränsen. Dessa bosättningar, kallade fjällägenheter, legaliserades från 1915 med statlig mark och en arrendeform på 50 år.

Livet på fjällägenheterna präglades av småskaligt jordbruk med kor, får, getter och odling av potatis, kompletterat med fiske och jakt för överlevnad. Idag förvaltar Statens fastighetsverk tre tidigare fjällägenheter, inklusive Örnbo i Ammarnäs och Åkersnäs/Grönås vid Överst-Juktan, vilka har varit statliga byggnadsminnen sedan 1993. Dessa minnesmärken symboliserar kolonisationen av Norrlands inland och fjälltrakter från mitten av 1800-talet.

Läs mer om samlingen

2 av 7 på denna sida

Sobb AN01004 – Tidning

Kvinnan till höger i bilden är Mathilda (Tilda) Högberg, född Nilsson i Åkernäs/Grönås. Hon var dotter till Nils och Anna Larsson (född Johansson i Granbyn, Sorsele), och därmed barnbarn till Lars (Laisokken) Månsson, den första att befolka Åkernäs/Grönås.

Mannen till vänster kan eventuellt vara hennes make, Set Högberg från Högbränna.

3 av 7 på denna sida

Sobb AN01001 – Fjällko

Enligt uppgift är kvinnorna på bilden kusiner, men deras namn är okända.

Fotografen bakom bilden är Valfrid "Jukt-Albert" Nilsson, född 1904 i Åkernäs/Grönås. Vid 19 års ålder fick han arbete i Hällnäs, där han också mötte sin blivande maka, Gerda Andersson från Grannäs.

Jukt-Albert var en mångsysslare och arbetade bland annat som…

4 av 7 på denna sida

Sobb DN05286 – Telefonstolpe

En kilometer ovanför Viktoriakyrkan ligger Grönås, även känt som Åkernäs, det första nybygget vid Överstjuktan. Här hade Lars Månsson, även känd som "Laisokken," slagit sig ner när han tröttnade på livet som renskötare.

På bilden syns Laisokkens sonson Nils, kallad "Grönås-Nila," som bodde i den lilla fjällägenheten tillsammans med sin hustru…