Saxnäs (Nedre och Övre)224 träffar

  • Sorterat efter: Senast ändrad   

undefined

Saxnäs består av två byar, Nedre och Övre, som båda ligger längs en av Vindelälvens många sel. Nedre Saxnäs är beläget på östra sidan, cirka 18 km söder om Sorsele tätort och nås via väg E45 mot Storuman. För att besöka Övre Saxnäs, som ligger på västra sidan, följer man länsväg 1132 mot Tärnaby, cirka 20 km från Sorsele.

Det är inte helt klart vem som var först att etablera sig i Saxnäs, men Jacob Persson från Lycksele räknas bland de tidiga nybyggarna och grundade ett nybygge där redan under mitten av 1700-talet.

Precis som många andra byar i Sorsele kommun var Saxnäs under mitten av 1900-talet en blomstrande by med både lanthandel och skola. Idag är befolkningen sparsam, med få permanentboende och en övervägande andel fritidshus.

Läs mer om samlingen

11 av 224 på denna sida

Sobb BK171 – Ren

Bernhard Karlsson, Saxnäs, vid avverkning i Abmomorka 1956. En del renar blev ihjälfällda av träden. En del fastnade i grenarna, som den på bilden. De döda renarna flåddes och skinnen spikades upp på stallväggen. En berguv hoade på nätterna i ett berg i närheten, det låter nästan som kohud. Min…