Övre Sandsele8 träffar

  • Sorterat efter: Senast ändrad   

undefined

Byn Övre Sandsele ligger idylliskt vid Vindelälven, cirka 6,2 mil från Sorsele tätort längs väg 363 i riktning mot Ammarnäs.

Byn har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, med det första nybygget etablerat redan 1807. Även grannbyn Björkheden, som ligger strax nedströms, har en del i denna historia.

Traditionellt har livet i byn kretsat kring näringsgrenar som jakt, fiske, jordbruk och skogsbruk. Det sista jordbruket lades ned så sent som 1999, vilket återspeglar förändringarna i byns ekonomiska landskap.

Idag har orten cirka 10 invånare, vars liv och sammanhållning präglas av en stark koppling till naturen och det kulturella arvet från generationer av bofasta.

Läs mer om samlingen

1 av 8 på denna sida

Sobb LP001 – Bil

"Ammarnäsvägen våren 1975 i närheten av Övre Sandsele, om jag minns rätt. Vägen var avstängd, ingen buss, inga varutransporter eller skolskjutsar.
Siewert Öholm, som jag hade lärt känna i Dorotea i slutet av 60-talet, var programledare på "Kvällsöppet", SVT Umeå. Han ringde mig och ville ha bilder och en direktrapport i…