Sobb 2020-52 - Gille Höglander

Objekttyp

Titel

Sobb 2020-52 - Gille Höglander

Beskrivning

Gille om Gille

Tecknare, träsnidare, treacckordstrubadur. En av våra kulturpersonligheter har lämnat oss i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är fru Kickan Toregard och dotter Maria Toregard.

Han började som ung på Höglanders Snickeri hos sin far, där de bland annat tillverkade möbler. När företaget avvecklades tog hans konstnärliga ådra över och han började sin kreativa bana med att snida trägubbar, måla tavlor både i olja och akvarell, autodidakt. Samtidigt var han även aktiv som fotbollsspelare i Sorsele IF.

På Västerbottens Folkblad var Gille krönikör och hans teckningar blandades med kåserier.

Hans gärningar gav honom Sorseles kulturpris 1978.

Gilles historieberättande med underfundiga anekdoter gjorde att i hans sällskap blev det många glada skratt. Han var en uppskattad underhållare, både i radio, tv och i revyer, så uppskattad att han även blev inbjuden till en kungamiddag. Gille hann med att spela in både cd- och dvd-skivor samt skriva ett antal böcker.

Han ställde ut sin konst runtom i landet och numer finns hans tavlor representerade på kommunala platser i länet och även på Västerbottens museum.

Gille var också medlem i Föreningen Trätäljarna och hans trägubbar finns på Sveriges enda trägubbsmuseum i Mullsjö bland andra träsnidare som till exempel Döderhultarn.

De finurliga karikatyrerna han gjorde på beställning till födelsedagar och avtackningar förgyller många hem.

Trots sviktande hälsa behöll han sin humor och glimten i ögat hade han kvar.
”En gång i tiden var han en trånande glimt i sina föräldrars ögon – glimten föddes 1930 i Sorsele, fick namnet Gilbert Höglander men kallades för ”Gille”. Någon utbildning i skolväg erhöll han inte utan är självlärd s.k. autodidakt. Är alltså själv orsak till att andra inte vet att han är så bra som han egentligen är.
Kallar sig tecknare, trätäljare, treackorsdtrubadur.
Har skrivit kåserier – en bok med karikatyrer om Sorseles personligheter samt åtta häften med ”visa men galna ord” med teckningar.
Lärt sig tre ackord och gett ut en musikkassett med ”en Trätäljares visor”, uppträtt ca 200 gånger med egna texter bland annat i radio och TV, på Skansen och Solliden samt underhållare på kungamiddag.
Har fått Sorseles kulturpris.
Ungefär 20 utställningar från Mo i Rana, Luleå, Örnsköldsvik, Öland och Skåne mm.
Hans alster finns i många delar av världen mest kända är hans träreliefer.

På hemmaplan är han representerad på landstinget, Hälsohemmet (Sorselegården), Sorsele Bibliotek, hotellet i Sorsele, Ammarnäsgården, Furugården i Malå mm.”

Se film
https://www.youtube.com/watch?v=hjRTg_C5qvc&t=32s
https://www.youtube.com/watch?v=7ufB567jrwY&t=79s

Museikod

Sobb

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

2020-52

Inskrivet av

Krister Börjesson

Inskrivet datum

2020-06-23

Källhänvisning

“Sobb 2020-52 - Gille Höglander,” SORSELE BILDBANK. Gamla bilder från Sorsele, hämtad 20 oktober 2020, https://sohf.kulturhotell.se/items/show/7245.